mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Interdentaal poetsen: wat is het en waarom is het effectief

Wist je dat het idee van de moderne tandenstoker afkomstig is van Braziliaanse boeren?

Content

Gemaakt van hout, of eigenlijk elk materiaal dat ze konden vinden (zelfs vogelklauwen!), waren tandenstokers een van de eerste primitieve uitvindingen die werden gebruikt om de tanden en het tandvlees van mensen gezond en fris te houden.

Gelukkig hebben we vandaag de dag nieuwere en geavanceerdere technologie voor deze taak. Met de ontwikkeling van interdentale ragers hebben mensen een veilige, effectieve manier gevonden om hun tandvlees schoon en gezond te houden.

Dus, wat is interdentaal poetsen en waarom is het zo effectief?

Je tanden hebben vijf oppervlakken: één zijde richting je lippen en wangen, één richting je tong, één richting het oppervlak waarmee je kauwt en bijt en ten slotte twee oppervlakken waar twee tanden elkaar raken.

Deze laatste twee oppervlakken kun je niet zien en zijn moeilijk, zo niet onmogelijk, te bereiken met een normale tandenborstel.

De moeilijke bereikbaarheid van deze ruimtes tussen de tanden, ook wel interdentale ruimtes genoemd, maakt ze een ideale broedplek voor bacteriën. Dit is waar een interdentale rager van pas komt. Interdentaal poetsen omvat het gebruik van een kleine, speciaal gemaakte rager om tussen de tanden te reinigen en voedselresten en ziekteverwekkende bacteriën te verwijderen. Je verwijdert hiermee de deeltjes die kunnen leiden tot tandplakvorming of tandvleesaandoeningen.

Studies hebben aangetoond dat alleen tandenpoetsen om en nabij 60% van de tandplak verwijdert. Voor een volledige reiniging wordt aanbevolen dat je interdentaal poetsen toevoegt aan je mondverzorgingsroutine. Dit is de beste manier om volledig en voorzichtig tussen je tanden schoon te maken en je tandvlees gezond te houden.

Interdentale ragers van GUM® zijn gemaakt om het glazuur en het tandvlees niet te beschadigen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten voor verschillende grootte interdentale ruimtes. Zo hoef je nooit de rager te forceren.

Interdentaal poetsen is:

  • Effectiever in het verwijderen van tandplak, voedseldeeltjes en bacteriën dan poetsen alleen
  • Vaak makkelijker dan flossen
  • Kosteneffectief (en minder pijnlijk) voor het voorkomen van toekomstig tandheelkundig werk als gevolg van cariës of tandvleesaandoeningen
  • Effectief in het helpen voorkomen van tandvleesaandoeningen
  • Een gewoonte die je, als je het eenmaal in je mondverzorgingsroutine hebt geïntroduceerd, nooit meer over zult slaan

Vaak komt het neer op een kwestie van voorkeur. Er zijn gevallen waarin onderzoek aantoont dat interdentale ragers effectiever zijn dan flossen. Uit een whitepaper van SUNSTAR GUM bleek bijvoorbeeld dat "interdentale reiniging met ragers en met rubberen interdentale tandenstokers beter scoort dan interdentale reiniging met floss, zowel in resultaat als qua voorkeur van de patiënt." Het laatste deel (voorkeur van de patiënt) is belangrijk en staat in direct verband met het eerste (resultaat): wanneer patiënten de voorkeur geven aan een bepaald type activiteit, verbetert de naleving aanzienlijk.

Hoewel flossen zeer effectief kan zijn als het door een tandarts of mondhygiënist wordt gedaan, is het verrassend moeilijk om buiten de tandartspraktijk een goede flostechniek toe te passen.

De British Dental Association verklaarde: "kleine interdentale ragers werken het beste voor het reinigen van het gebied tussen de tanden, waar er ruimte is om dit te doen."  

Veel studies en tandartsen zijn het erover eens dat:

  • Floss in tandvlees kan snijden; interdentale ragers niet
  • Patiënten gebruiken vaker interdentale ragers dan flossdraad
  • Van interdentale ragers is aangetoond dat ze beter tandplak verwijderen dan floss
  • Flossen is erg moeilijk om goed uit te voeren en zelfs dan blijkt het, in vergelijking met interdentaal poetsen, minder effectief te zijn in het verminderen van tandvleesontsteking die kan leiden tot gingivitis.
  • Interdentaal poetsen wordt sterk aanbevolen voor patiënten met beugels, implantaten, bruggen of problemen met hun handen. 

Het is belangrijk om te beseffen dat de ruimtes tussen de tanden soms zo krap zijn dat er geen interdentale rager tussen past. Dit is vaak het geval bij de voortanden van mensen met gezond tandvlees en gezonde tanden. In die gevallen is flossen de enige beschikbare methode om tussen de tanden schoon te maken. Het is belangrijk de juiste flostechniek te gebruiken en het juiste type flosdraad te kiezen, dus vraag je tandarts altijd om instructies en advies over algemene interdentale reinigingsmethoden die het beste aansluiten op jouw behoeften.

Vind de beste interdentale rager voor jou en bekijk onze instructie hier:



Feiten over interdentale ragers

Interdentale ragers zoals we ze vandaag de dag kennen, werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 80 als een effectief alternatief voor flossen. Sindsdien is de technologie verder ontwikkeld om comfortabelere en gebruiksvriendelijkere ragers te maken voor patiënten van alle leeftijden.

Hier zijn nog enkele feiten die je moet weten over interdentaal reinigen:

Interdentale ragers moeten eenmaal per dag worden gebruikt (bijvoorbeeld 's avonds), als onderdeel van de ideale mondverzorgingsroutine die bestaat uit drie eenvoudige stappen:

  1. Reiniging tussen de tanden
  2. Tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en een zachte tandpasta
  3. Spoelen met een zacht mondwater.

Sommige interdentale reinigingsapparaten, zoals onze GUM SOFT-PICKS®, zijn ook geschikt voor onderweg (omdat ze worden geleverd met een praktisch opbergdoosje) en je ze overdag kunt meenemen.



Interdentale ragers zijn er in verschillende stijlen en soorten

Interdentale ragers zijn bedoeld om openingen tussen tanden te reinigen, die sterk kunnen variëren in grootte en vorm. Om hieraan te kunnen voldoen, hebben specialisten interdentale ragers ontworpen in verschillende materialen (met nylon gecoate draadharen, zoals GUM TRAV-LER®), stijlen, typen en maten voor elk type gebruiker.

Naast ragers zijn rubberen interdentale tandenstokers die zacht aanvoelen, zoals GUM SOFT-PICKS, een populair alternatief. 



Een enkele interdentale rager kan meerdere keren worden gebruikt

Interdentale ragers kun je meerdere keren gebruiken voordat je ze moet vervangen.  Lijkt jouw interdentale rager "versleten"? Dan is het tijd voor  vervanging, maar normaal gesproken kun je deze maximaal een week gebruiken. De ragers van de GUM TRAV-LER-serie zijn gecoat met chloorhexidine, een antisepticum dat besmetting met bacteriën kan helpen voorkomen. Rubberen interdentale tandenstokers zijn daarentegen ontworpen voor eenmalig gebruik.

Interdentale ragers zijn te gebruiken met beugels

Orthodontische patiënten wordt aanbevolen om hun interdentale rager minstens één keer per dag te gebruiken, samen met hun traditionele tandenborstel. Ze kunnen het klassiek gebruiken voor interdentale ruimtes, maar ook langs de beugels. Men moet dan de rager tussen de orthodontische draad en de tanden schuiven, waarbij men de rager voorzichtig op en neer beweegt om voedselresten te verwijderen.

 


Interdentale ragers mogen NIET worden gebruikt met tandpasta.

Je kunt je interdentale rager eenvoudig met water gebruiken. Poets voorzichtig heen en weer of beweeg op en neer. 


Hoe je interdentale ragers gebruikt

Het gebruik van interdentale ragers is eenvoudig.

Net als veel tandheelkundigen, zijn wij van mening dat ze veel gemakkelijker te gebruiken zijn dan floss! Vraag altijd advies aan je tandarts over de hulpmiddelen en de gebruikstechnieken die het beste aansluiten op jouw behoeften.

Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Kies een interdentale rager of tandenstoker die past in de ruimtes tussen je tanden. Mogelijk moet je meer dan één maat gebruiken.
  2. Reinig je tanden met interdentale ragers of tandenstokers. Doe dit minstens één keer per dag voor of na het poetsen.
  3. Steek de ragers tussen je tanden en poets voorzichtig. Zorg ervoor dat je de juiste maat gebruikt; het moet niet voelen alsof je de rager tussen je tanden moet forceren. Gebruik flosdraad, voorzichtig, in zeer krappe ruimtes waar een borstel niet past.
  4. Herhaal dit voor elke opening tussen je tanden. Doe dit voor je hele mond, met extra aandacht voor de moeilijk bereikbare gebieden.
  5. Ga door met je normale routine met een tandenborstel met zachte haren.
  6. Maak je routine af met een mondspoelmiddel voor dagelijks gebruik.


Bekijk voor meer advies de onderstaande video of lees onze blog over de beste tips voor het effectief gebruiken van een interdentale rager.


Beste interdentale ragers die online te koop zijn

Interdentale ragers zijn eenvoudig te gebruiken, als alternatief voor flossen. Online zijn er diverse oplossingen te koop die uitmuntend werken. Dit zijn onze topfavorieten:

 

GUM TRAV-LER interdentale ragers


GUM BI-DIRECTION interdentale ragers


 

GUM SOFT-PICKS rubberen interdentale tandenstokers




Voeg interdentaal poetsen toe aan uw mondverzorgingsroutine

Het is bewezen dat enkel poetsen niet effectief is bij het grondig verwijderen van tandplak en aanslag van de tand. Het toevoegen van interdentaal poetsen is de meest effectieve combinatie om tandplak, tandvleesaandoeningen en meer te voorkomen!

Bij SUNSTAR zijn al onze interdentale ragers van het merk GUM ontworpen om interdentale reiniging zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Elke rager heeft een zachte, ergonomische handgreep, waardoor ze gemakkelijk door de mond te leiden zijn.

Voeg interdentaal poetsen toe aan je routine als een effectiever en comfortabeler alternatief voor flossen.


Gerelateerde artikelen