mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Gingivitis - Waarom zou ik me zorgen maken over de gezondheid van mijn tandvlees?

Ontdek welke rol jouw tandvlees speelt en waarom het zo belangrijk is om het gezond te houden

Content

Net als veel mensen, is jou waarschijnlijk vanaf jongs af aan verteld om voor jouw tanden te zorgen. Dit is een goed advies. Om gezond en sterk te blijven hebben jouw tanden gedurende je hele leven de juiste mondverzorging nodig. Maar hoe zit het met jouw tandvlees? Daar hoor je niet veel over ... maar het is net zo belangrijk, zo niet belangrijker! Lees verder om erachter te komen waarom dit zo is.

Gezond tandvlees is de toegangspoort tot algemene gezondheid

Als je het over mondgezondheid hebt, kun je stellen dat het tandvlees daar een centrale rol in speelt [1]. Dit zachte en kwetsbare slijmvliesweefsel helpt bij het ondersteunen van de tanden en het beschermen van diepere weefsels. Als het gezond is, zit het strak tegen het bot aan dat eronder zit en fungeert het als een afdichting rond de tanden. Zonder tandvlees zouden tanden en onderliggend weefsel veel kwetsbaarder zijn [2].

Maar tandvlees is ook essentieel voor jouw algemene gezondheid. Zoals vermeld in het World Oral Health Report (2003) en ondersteund door aanvullend bewijs, is er een sterke wisselwerking tussen mondgezondheid en algemene gezondheid [3]. Ben je benieuwd hoe dat in elkaar zit? Kijk er eens op deze manier naar: wanneer tandvlees gezond is, sluit het mooi rondom elke tand. Het fungeert dan als een fysieke barrière tegen schadelijke bacteriën. In zo een geval helpt het voorkomen dat schadelijke bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Ze zouden zich in de rest van het lichaam kunnen verspreiden waar het tot ontstekingen kan leiden en eventueel het risico op het ontwikkelen van systemische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of beroerte, verergeren of verhogen [4]

Het hellend vlak van gingivitis naar parodontitis

Wanneer tandvleesaandoeningen ontstaan – vaak als gevolg van de opbouw van tandplak [5] – beïnvloedt de ontsteking het tandvlees op een aantal manieren: zwelling, gevoeligheid
bloeden tijdens het poetsen [6]... Over het algemeen is het tandvlees verzwakt, waardoor ze minder goed het lichaam tegen schadelijke bacteriën beschermen. Daarom is het zo belangrijk om tandplak te verwijderen en opbouw ervan te voorkomen.

Als gingivitis, de milde vorm van tandvleesontsteking, niet wordt behandeld, kan het verergeren tot parodontitis. Dit betekent permanente schade aan tandvlees en botweefsel rond de tanden [7]. Wanneer dit gebeurt, is professionele hulp vereist om verergering van de ontsteking te stoppen en tandverlies te voorkomen [8].

Ondanks goede bedoelingen, krijgen veel mensen met tandvleesaandoeningen te maken. Statistieken laten zien dat gingivitis van invloed is op 50% tot 90% van de volwassenen wereldwijd, afhankelijk van de exacte definitie [9], Als je het over parodontitis hebt, dan spreken we over een percentage tot wel 50%. Genoeg nu over statistieken! Van goede mondverzorging tot gezonde voeding, je kunt best veel doen om tandvleesontstekingen te voorkomen. Lees verder voor ons advies en tips.

Wat kan ik doen?

PLAQUE AANPAKKEN MET EFFECTIEVE MONDVERZORGING

Als het gaat om tandvleesontsteking, zul je vaak merken dat plaque opbouw de boosdoener is [10]. Inderdaad, de bacteriën in tandplak produceren toxines (schadelijke stoffen) die tandvleesweefsel irriteren, waardoor ontstekingen ontstaan. De beste manier om dit te voorkomen is door regelmatig de tandplak te verwijderen. Het komt erop neer dat je drie eenvoudige stappen moet onthouden: tandenpoetsen, interdentale reiniging en spoelen.

Zorg ervoor dat je jouw tanden twee keer per dag poetst, gedurende ten minste twee minuten. Voorzichtig poetsen met een zachte tandenborstel is van belang als je irriterend tandvlees wilt voorkomen. Vergeet niet om ook langs de tandvleesrand te poetsen. Het is een plek waar voedselresten en bacteriën vaak vast komen te zitten en tandplak vormen. Als jouw tandvlees gevoelig is en ontstoken lijkt, raden we aan tandpasta en mondspoelmiddel van GUM® PAROEX®  te gebruiken. De formule is gemaakt om bestaande tandplak te bestrijden en de groei van bacteriën te voorkomen.

Reinigen tussen jouw tanden is de volgende stap. Het wordt vaak overgeslagen maar o zo belangrijk! Jouw interdentale ruimtes zijn voor voedselresten, bacteriën en dus tandplak de ideale plek. Er zijn verschillende producten die jou bij de interdentale reiniging kunnen helpen: interdentale ragers, rubber tandenstokers of floss. Floss is een goed product als jouw tanden dicht op elkaar staan. Als dat niet het geval is, dan raden we je aan om ragers of tandenstokers te gebruiken. Beide producten zijn bewezen effectiever bij het verwijderen van tandplak tussen de tanden dan floss. Tandenstokers zijn immens populair vanwege het gebruiksgemak en het prettige gevoel, Ze masseren zachtjes het tandvlees! Kies het product dat jij het meest comfortabel vindt. Wat belangrijker is, is dat je het elke dag gebruikt!

Voor het afronden van de poetsbeurt raden wij aan om met een mild mondspoelmiddel te spoelen. Als je last hebt van een ontsteking, probeer dan een mondspoelmiddel van GUM® PAROEX®. Voor meer informatie over hoe je jouw mondzorgroutine kunt perfectioneren, bekijk onze video. Vergeet niet om twee keer per jaar naar de tandarts / mondhygiënist te gaan voor een professionele reiniging en persoonlijke zorg.

Stop met het voeden van jouw tandplak en bescherm jouw tandvlees

Kleine veranderingen in wat je eet en drinkt kan ook al de opeenhoping van tandplak voorkomen en jouw tandvlees (en tanden) helpen beschermen. Ons belangrijkste advies is om de hoeveelheid suiker die je dagelijks inneemt, te beperken. Deze beperking is van groot belang omdat suiker een belangrijk element is in de vorming van tandplak  [11]. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag. Hierdoor heeft de mond de kans om de natuurlijke balans te herstellen. Het is belangrijk het aantal keren dat er wordt gesnoept te verminderen. Als je snoept, probeer dan het snoep zo kort mogelijk in de mond te houden. Drink gedurende de dag zoveel mogelijk water [12] [13].

Een voedingssupplement voor de mond zoals GUM® PerioBalance® zonder suiker, kan ook gunstig zijn voor jouw tandvlees (en tanden). Het helpt de kolonisatie door goede bacteriën te bevorderen en draagt zo bij aan een gezond ecosysteem in de mond. 

Goed om te weten

Hoewel tandplak vaak de belangrijkste oorzaak van ontsteking blijft [14], kunnen ook een aantal leefstijlfactoren en levensgebeurtenissen een rol spelen. Denk hierbij aan roken, stress, zwangerschap en gebruik van bepaalde medicijnen [15].

 

Over sommige factoren heb je controle en andere niet. Maar het is goed dat jij je er bewust van bent. Eventuele zorgen kun je dan delen met jouw tandarts of mondhygiënist, zodat hij/ zij jou passende mondverzorging kan bieden.

ZORG GOED VOOR JOUW TANDVLEES EN LICHAAM 

  1. Gezond tandvlees zijn belangrijk voor een gezonde mond en lichaam. Ongezond tandvlees verhoogt het risico op het ontwikkelen of verergeren van systemische aandoeningen zoals diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten. Hoe beter jij jouw mondgezondheid beschermt, hoe beter jij jouw algemene gezondheid beschermt.
  2. Tandvleesaandoeningen worden vaak door tandplak veroorzaakt. Volg een 3-staps mondverzorgingsroutine en bezoek jouw tandarts ten minste twee keer per jaar om opbouw van tandplak te voorkomen en tandvlees tegen ontstekingen te beschermen.
  3. Tandplak heeft de neiging om zich langs de tandvleesrand en tussen de tanden op te hopen. Daar waar het gemakkelijk het tandvlees kan irriteren. Houd hier tijdens het poetsen rekening mee en zorg ervoor dat je elke dag tussen je tanden reinigt

Gerelateerde artikelen