nov. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Een beugel schoonmaken doe je zo:

Of je nu een metalen of keramische (doorzichtige) beugel hebt, je moet je beugel goed schoonmaken om jouw gebit gezond te houden. 

Content

Voor zowel tieners als volwassenen kan het vooruitzicht op een beugel frustrerend zijn, maar het is uiteindelijk wel de moeite waard. Tijd doorbrengen in de stoel van de orthodontist is slechts het begin van jouw beugelavontuur. Uiteindelijk kom je met een verbeterde glimlach en een betere mondgezondheid uit deze ervaring. En daar doe je het natuurlijk voor! Maar om het proces de moeite waard te maken, moet je de moeite nemen om je beugel thuis goed te onderhouden. Hoe je dat doet? Hieronder lees je hoe een goede dagelijkse mondverzorging eruitziet en hoe je op de juiste manier voor je beugel zorgt.

De basisprincipes van je beugel schoonmaken: oefen een goede mondverzorgingsroutine uit

Poetsen, interdentale (tussen je tanden) reiniging en spoelen vormen de basis van een goede mondverzorging. Helaas kan gewoon poetsen, vooral het schoonmaken tussen tanden, lastig zijn met orthodontische apparaten zoals beugels, bitjes en elastiekjes. Toch is het belangrijk om energie te steken in het aanpassen van je dagelijkse routine. Zo zorg je ervoor dat je beugel nog beter zijn werk kan doen.

Poetsen

Wanneer je een beugel hebt, is het belangrijk om minstens twee keer per dag voor twee minuten te poetsen. Poets waar mogelijk je tanden direct na de maaltijd om te voorkomen dat voedsel vast komt te zitten onder de beugels en in de ruimtes tussen draden en je tanden.

Gebruik een borstel met zachte haren zoals onze GUM® ORTHO Tandenborstel om de ruimtes tussen je tanden en langs de tandvleesranden goed te bereiken. Mocht je worstelen met je poetstechniek, dan kun je overwegen om een elektrische tandenborstel met een ronddraaiende borstelkop te gebruiken. Vergeet niet om de elastiekjes of verwijderbare orthodontische apparatuur uit je mond te halen. Volg daarna deze speciale tandenpoetstips:

  • Houd je tandenborstel onder een hoek van 45 graden in de richting van de beugel om er zeker van te zijn dat je ook onder de tandvleesrand reikt en de roltechniek toepast. Klik hier om de juiste techniek te zien.
  • Poets ook boven, achter en onder de beugel en draad om hardnekkige voedseldeeltjes los te maken en tandplak te verwijderen.

De GUM ORTHO Tandenborstel glijdt soepel rond beugels en reinigt zelfs de moeilijkst bereikbare plekken.


Kies een tandpasta die zowel fluoride als ingrediënten tegen tandplak heeft, zoals de GUM ORTHO tandpasta. Vermijd daarnaast whitening-producten, zoals blekende tandpasta's. Omdat je een beugel draagt, bereikt het bleekproduct niet alle delen van je tanden, zoals onder je beugel. Dit kan na verloop van tijd leiden tot verkleuring.


GUM ORTHO Tandpasta helpt tanden en tandvlees te beschermen tijdens het dragen van een beugel.


Je kunt ook tandplak onthullende tabletten gebruiken om tandplak aan te pakken. Deze tabletten helpen je te laten zien waar je een opeenhoping van tandplak hebt. Het is heel eenvoudig. Kauw gewoon op het tabletje en spoel je mond. Alle verkleurde gebieden op je tanden zijn de delen waar je tandplak hebt. Poets meteen je tanden na het gebruiken van het tablet, totdat het gevlekte/verkleurde gebied is verwijderd. En, vergeet niet je tong te poetsen!


GUM RED-COTE plakverklikker toont tandoppervlak met tandplak.


Interdentale Reiniging

Interdentale reiniging is veel moeilijker met een mond vol orthodontische apparatuur. Gelukkig kun je met de juiste tools deze taak vereenvoudigen. Hier zijn twee trucs die interdentale reiniging bij beugels een fluitje van een cent maken:

  • Interdentale ragers maken een volledige reiniging mogelijk. Met deze ragers kun je bijvoorbeeld, bij een blokjesbeugel, achter de draad schoonmaken. Dit doe je als volgt: beweeg de interdentale borstel op en neer aan beide zijden van elk blokje. Beweeg deze langs de draad wanneer je van tand naar tand beweegt. 

GUM TRAV-LER is ontworpen om maximaal comfort en effectiviteit te bieden bij het reinigen tussen tanden.


  • GUM® ACCESS FLOSS helpt je om goed te flossen met beugels en andere orthodontische apparatuur. Door de ingebouwde geleider kun je de flossdraad eenvoudig tussen de tanden krijgen, op plekken waar de floss niet tussen de contactpunten van je tanden of kiezen kan. Zodra de floss zich achter de draden bevindt, duw je deze voorzichtig tussen je twee tanden. Flos op en neer en heen en weer. Flos omhoog van de tandvleesrand naar het kauwoppervlak. Tijdens het flossen zal de draad zich uitzetten en aanpassen aan de interdentale ruimtes. Dit vergroot het contact met het tandoppervlak, waardoor je effectief meer tandplak verwijdert. Haal de floss vervolgens via de achterkant van je tanden ertussenuit, terwijl je tand voor tand door je mond gaat. 

 

Het kost tijd en moeite om tussen je tanden te reinigen met een beugel, maar het is een cruciale stap om je tanden en tandvlees gezond te houden. Wanneer je geen tandenborstel bij de hand hebt, zijn interdentale ragers of flossers een goede optie om je tanden schoon te maken na een maaltijd. Stop er bijvoorbeeld in paar in je tas, rugzak of kluisje, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Spoelen

Sluit je mondverzorgingsroutine af met een fluoride mondspoeling om je mond schoon, fris en gezond te houden en de extra bescherming te geven die het nodig heeft. Voor een betere werkzaamheid spoel je jouw mond voordat je gaat slapen. Zo kan het antitandplakmiddel en de fluoride de hele nacht ongestoord doorwerken. Bekijk ook GUM ORTHO mondspoelmiddel.

 


GUM ORTHO Mondspoelmiddel houdt je mond schoon, fris en gezond tijdens de orthodontische behandeling.

Specifieke soorten beugels

Veel volwassenen kiezen ervoor om hun beugel aan de linguale kant van hun tanden te plaatsen. Oftewel, dat de beugels aan de achterkant van je tanden zitten, in de buurt van de tong, en daarom onzichtbaar voor anderen. De meeste van de hierboven genoemde technieken zijn geschikt voor linguale beugels. Toch is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de achterkant van je tanden. Deze kant is moeilijker om in de spiegel te zien.

Een aligner is een andere populaire keuze voor volwassenen. Deze onzichtbare beugels zijn uitneembaar. Wanneer je de doorzichtige beugel verwijdert, kun je je tanden normaal reinigen. Vergeet niet om de aligners zelf schoon te maken! Spoel ze na elk gebruik af in water. Bestrijk voorzichtig met heldere zeep en spoel af in koel of lauw water. Het gebruik van agressieve chemicaliën wordt afgeraden.

Bij kinderen worden vaak pre-orthodontische, verwijderbare apparaten ingezet, zoals een blokbeugel. Na elke maaltijd moet de beugel worden verwijderd en gepoetst worden met lauw water. Daarnaast moet de beugel gereinigd worden met een tandenborstel met zachte haren. Zo schrob je tandplak en ander vuil voorzichtig weg.

Ga een stap verder: gebruik wax en vermijd bepaalde voedingsmiddelen

De bovenstaande stappen zijn de basis. Veel orthodontisten zullen aanraden om een stap verder te gaan, om goed voor je tanden en tandvlees te zorgen terwijl je een beugel draagt. Hier zijn enkele manieren om nog beter voor je tanden en beugel te zorgen:

Wax gebruiken

Je kunt ongemak en irritatie ervaren bij het dragen van beugels en orthodontische apparaten, vanwege de herhaalde wrijving van de beugel op orale slijmvliesweefsels. Orthodontisten raden aan om orthodontische wax te gebruiken. Hiermee vorm je een beschermende laag op de beugels en draden. Dit verbetert het comfort tijdens de orthodontische behandeling.


GUM ORTHO Wax fungeert als een beschermende barrière. Het voorkomt en verlicht pijn en ongemak veroorzaakt door orthodontische apparaten.


Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Je orthodontist zal een lijst met voedingsmiddelen doornemen die je moet vermijden zodra je jouw beugel krijgt. Houd rekening met het voedsel dat je eet - vooral met het eten op deze lijst. In de regel geldt: alles wat plakkerig, taai, knapperig of vooral hard is, is verboden terrein. Harde snoepjes zijn vooral problematisch wanneer je een beugel hebt. Deze kunnen leiden tot pijn of schade aan jouw beugel.

Zorg ervoor dat je suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken vermijdt, zelfs als je geen beugel draagt. Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kunnen vlekken veroorzaken en tandglazuur aantasten rond elke slotje. Dit is vooral te merken wanneer poetsgewoonten niet zijn aangepast op de verhoogde standaard die noodzakelijk is bij orthodontische apparaten. Soms zijn deze vlekken permanent en moeten de witte doffe plekken (laesies) worden behandeld.

Blijf gemotiveerd door een mooie en gezonde glimlach

Het krijgen van een beugel lijkt een gedoe, vooral voor tieners of zelfs volwassenen die misschien al angstig of onzeker zijn. Het schoonhouden en onderhouden van een beugel kost veel tijd. Je zult ook veel tijd doorbrengen in de stoel van de orthodontist, om aanpassingen te krijgen en de voortgang te controleren. Zorg ervoor dat het niet voor niets is! Wanneer jouw beugel afgaat zul je blij zijn met de tijd en energie die je erin hebt gestoken. Jouw glimlach kan dan zo op de cover van een tijdschrift!

Terwijl je leert om voor je beugel te zorgen, ontwikkel je nog een vaardigheid: een grondig een zorgvuldig mondverzorgingsritueel. Deze goede gewoonten blijf je houden, lang nadat je beugel eruit is. Het helpt je de glimlach te behouden waar je hard voor hebt gewerkt.

Wil je meer tips over het verzorgen van beugels? Of ben je zoek naar producten om de verzorging van beugels gemakkelijker te maken? De juiste producten kunnen een enorm verschil maken in het eindresultaat. Bekijk ons GUM ORTHO-assortiment of neem contact met ons op voor meer suggesties over het onderhoud van beugels en al het andere dat je nodig hebt voor een levendige gezonde glimlach.

 

 


De juiste producten kunnen een enorm verschil maken, ontdek het GUM ORTHO-assortiment.


Gerelateerde artikelen